معرفی قسمت های مختلف ناخن
آناتومی ناخن
1-ریشه ناخن (Matrix)
ماتریکس در زیر پوست پایه ناخن یا همان کوتیکول قرار دارد و حاوی اعصاب و عروق خونی و لنفاوی است که سلولهای ناخن را تولید می کنند که به سمت نوک انگشت رانده می شوند که همین امر منجر به رشد ناخن می شود. آسیب دیدن این ناحیه مهم و حساس، می تواند منجر به بی نظمی روی سطح ناخن شود که بعضی اوقات ممکن است برگشت ناپذیر باشد. هنگام عقب زدن کوتیکول و استفاده از سوهان دستی یا سوهان برقی و کار در این قسمت، از فشار بیش از حد به آن خودداری نمایید.
2-لانولا ناخن ( lunula)
همان ماه کوچکی که در قسمت ریشه ناخن و روی ماتریکس قرار دارد و سفید رنگ است. لانوما رنگ سفید خود را از هسته سلول های زنده در حال گذر از ماتریکس میگیرد که هنوز کراتینه نشده اند. با رشد ناخن این سلول ها از بین می روند و ناخن رنگی شفاف می گیرد.
3-پروگزیمال (proximal nail fold)
در نزدیکی نقطه مبدا و در قسمت ماتریس ناخن است و از رسیدن باکتری ها و عفونت به ماتریس جلوگیری می کند.
4-ناخن Eponychium
لب قابل مشاهده در نزدیکی پروگزیمال ناخن است. به نوعی سطح ناخن را می بندد و ماتریس را از باکتری های مضر محافظت می کند. بسیاری از افراد به اشتباه از آن به عنوان کوتیکول یاد می کنند که نادرست است. در واقع پوست زنده ای است که هرگز نباید بریده شود، در عوض باید آن را مرطوب کنید، سپس خیلی آرام برای ایجاد ظاهری یکنواخت و متقارن آن را عقب بزنید. توصیه می شود به صورت مداوم پوست اطراف ناخن خود را مرطوب نمایید.
4-کوتیکول ناخن (cuticle)
کوتیکول لایه ای از پوست شفاف و مرده ای است که با رشد ناخن از قسمت زیرین Eponychium متصل به صفحه ناخن پدیدار می شود. از آنجایی که این بافت مرده است، به راحتی می توان آن را با پوشر عقب زد و با نیپر اصلاح نمود. قبل از انجام خدمات ناخن این کار انجام می شود تا باعث چسبندگی بیشتر مواد کاشت به سطح ناخن شود.
4-بستر ناخن (Nail bed)
پوست زیر ناخن که دارای رگهای خونی است و مواد مغذی را به نوک انگشتان می رساند. باید توجه داشت که بستر ناخن با سطح روی ناخن اشتباه گرفته نشود.
5-صفحه اصلی ناخن (Nail plate)
قسمت رویی ناخن که ما آن را می بینیم و ناخن می نامیم که روی آن، تیپ گذاری، کاشت ژل،کاشت پودر یا لاک زده می شود. از کراتین مرده تشکیل شده است و در بسیاری از خدمات ناخن درخشش آن را با بافر یا سوهان از بین می برند ولی این نکته حائز اهمیت می باشد که نباید بیش از حد این کار انجام شود زیرا باعث ضعیف و حساس شدن ناخن می شود.
6-تای یا چین ناخن (lateral nail fold)
ادامه چین خوردگی تقریبی ناخن در امتداد سمت چپ، راست و پایین ناخن است و برای محافظت از طرفین صفحه اصلی ناخن می باشد.
7-پریونیکیوم ناخن (perionychium)
پوست اطراف ناخن در سمت چپ و راست که متصل به سطح ناخن است و باید مرطوب نگه داشته شود زیرا کم آبی بدن باعث آویز بیشتر و شکاف دردناک در این قسمت شود.
8-هیپونیشیوم (Hyponychium)
هیپونیشیوم پوستی محل اتصال صفحه اصلی ناخن به بستر ناخن در قسمت پوست نوک انگشت می باشد که بعد از آن لبه آزاد ناخن ایجاد می شود. این ناحیه بسیار عروقی و حساس است، بنابراین در تمیز کردن زیر ناخن بسیار دقت داشته باشید که فشار شدیدی به این قسمت وارد نشود زیرا نه تنها بسیار دردناک است بلکه ممکن است در صورت بریدگی پوست هیپونیشیوم، خونریزی زیادی ایجاد شود. آسیب دیدن هیپونیشیوم می تواند باعث جدا شدن صفحه ناخن از بستر ناخن شود که در این صورت ناخن مستعد عفونت و قارچ می شود.
9-لبه آزاد ناخن (Free edge)
قسمت رشد کرده ناخن که از نوک انگشت فراتر می رود و اصولا با ناخن گیر کوتاه می شود.
ارسال دیدگاه
نظر
آناتومی ناخن
توسط:زهرا نصیرزاده بر 1400-05-27عالی بود، من کار آموز کاشت ناخن هستم و به این اطلاعات نیاز داشتم
پاسخ داده شده توسط: کارشناس فروشگاه کاج بر 1400-05-29